Serveis

Gestió estratègica de la seguretat
La seguretat s’incorpora a la missió de l’organització


Què és?
Cada cop les organitzacions han d’afrontar de forma global i transversal la gestió dels seus riscos; han de saber donar resposta a les emergències i les crisis que pateix i ha de ser capaç de refer-se i tornar a operar el més ràpid possible.
Això implica disposar d’una política de seguretat comuna de la que depenguin les diferents polítiques sectorials (ciberseguretat, protecció de dades, prevenció de riscos laborals, continuïtat, incendis, compliance,…); que els departaments de seguretat de l’organització s’han d’alinear i, per tant, s’ha d’integrar la gestió del risc, l’emergència i la crisi en l’organització. Això fa necessari desenvolupar la cultura de seguretat i esdevenir una organització resilient per garantir l’èxit de la gestió.
La normativa sectorial cada cop és més exigent i requereix que les organitzacions estableixin sistemes de gestió estandarditzats, és a dir, certificables. Això vol dir que els sistemes de gestió s’han d’integrar al màxim per poder treballar de forma cohesionada i coherent els diferents riscos i la resposta davant els incidents i les amenaces.
En la meva organització…
- Necessito alinear tots els recursos (personal, equips, …) que dedico a la seguretat perquè no tinc un pressupost il·limitat.
- M’adono que tot i que cada departament gestiona bé els seus riscos (intrusió, ciber, industrial, laboral,…), hi ha coses que s’escapen, que van més enllà de cada departament.
- M’agradaria conèixer quin nivell tinc de maduresa en la gestió de les diferents seguretats.
Beneficis
- Disposar d’una visió de conjunt de l’organització que permeti avançar en la seguretat i saber quins aspectes cal millorar o reforçar per a fer una gestió integral i integrada.
- Optimitzar els esforços per protegir l’organització i les seves activitats, tant a nivell de recursos ( personal i equips) com de sistemes i procediments de gestió.
- Desenvolupar un model corporatiu de seguretat permet treballar en un marc comú de seguretat a tota l’organització.
Estàndards
- Per a la gestió estratègica de la seguretat s’utilitza metodologia pròpia a partir dels estàndards i guies de reconegut prestigi sectorials
- La resiliència té com a estàndard de referència la ISO 22316:2017 de resiliència organitzacional

Productes
Anàlisi de maduresa de la gestió estratègica de la seguretat
És important disposar d’un anàlisi global de la maduresa dels diferents àmbits que ha de gestionar una organització, que li permeti definir i dissenyar un model corporatiu de gestió estratègica de la seguretat.
Assessorament i consultoria en gestió estratègia de seguretat
El model de seguretat d’una organització permet assolir la integració i alineació de la seguretat. Per això s’ha de dissenyar, desenvolupar, implantar i mantenir un model corporatiu. S’acostuma a utilitzar l’eina d’un Pla Director de Seguretat Estratègica.
Assessorament i consultoria del Pla de Resiliència organitzacional
Un pla de resiliència organitzacional permet incorporar la resiliència en l’organització a través del disseny, desenvolupament i implantació del pla. Al ser un valor corporatiu és un procés a mig i llarg termini i requereix la implicació de la direcció. Normalment acostuma anar acompanyat d’un pla de conscienciació de la cultura de seguretat.