Serveis

Continuïtat
El context actual obliga les organitzacions a assegurar la continuïtat dels seus serveis i activitats.


Què és?
La continuïtat té com a objectiu garantir els serveis i activitats de l’organització o el seu restabliment el més aviat possible.
Garantir la continuïtat de les activitats adquireix cada cop més importància, a mesura que les organitzacions són més interdependents entre si (clients, proveïdors, matèries primeres) i la dependència tecnològica gairebé és absoluta amb la digitalització.
Històricament es parlava de plans de recuperació de desastres i plans de contingència, però ara la continuïtat implica el desplegament d’un sistema de gestió dels diferents plans que es preparen per fer front a l’aturada d’una activitat o servei, i la seva restauració. Aplicant els estàndards actuals, la continuïtat comença per identificar les activitats essencials a garantir en una organització, analitzar els impactes i prioritzar i definir amb aquesta informació els diferents plans a desenvolupar per reduir els impactes i facilitar la recuperació de l’activitat de l’organització.
En la meva organització…
Cada cop passen més coses: els proveïdors fallen, els temporals són més greus, depenem de la tecnologia, etcètera. En definitiva, veiem que hem d’assegurar-nos que podem continuar les nostres activitats i que ens puguem recuperar en el mínim temps possible si patim un incident que ens fa parar
Beneficis
- Identificar els processos essencials per la continuïtat de l’organització (aquells que responen a la nostra missió)
- Dotar de capacitat a l’organització per respondre davant d’incidents que pugui aturar l’activitat.
- Acreditar davant dels clients i els grups d’interès (administració, veïns, associacions, ciutadania) que s’han minimitzat els incidents que poden aturar l’activitat i que s’ha preparat per respondre davant qualsevol incident per a poder recuperar-se en el menor temps possible.
Estàndards
- L’estàndard de referència és la ISO 22301:2019 de Gestió de continuïtat de negoci

Productes
Gap anàlisis o nivell de maduresa per a implantar un Sistemes de Gestió de Continuïtat (SGCN)
La consultoria per a implantar un Sistema de Gestió de Continuïtat de Negoci es recomana que comenci amb un gap anàlisi, o anàlisi del nivel de maduresa, per conèixer quins sistemes de gestió ja té implantada l’organització i com gestiona els riscos. Aquest anàlisi permet estructurar i planificar la implantació del SGCN.
Consultoria en Sistemes de Gestió de Continuïtat (SGCN) segons la ISO 22301
La implantació d’un SGCN requereix la implicació de la direcció i el treball dels responsables de cada un dels processos o àrees de l’organització per poder identificar els processos essencials i com impacten els riscos. A partir d’aquest coneixement es pot desenvolupar el SGCN. Normalment s’acota l’abast inicial del sistema als processos essencials en organitzacions petites i en un departament en grans organitzacions.
Realització de Business Impact Analisis – BIA
En organitzacions amb un SGCN implantat o en organitzacions complexes, es realitza l’anàlisi d’impactes en els processos essencials com a projecte específic per a disposar d’un coneixement de quin són els processos més crítics en el moment de l’anàlisi.